OtTitres.com

Hiperplazia a glandei tiroide si gusa sunt unul și același lucru?

Extindere (hipertrofia) a glandei tiroide asociată cu aport insuficient de compuși de iod din persoanele care trăiesc în zone epuizate cu iod, numit gusa. Acest termen este folosit de aproape toate endocrinologi și înlocuiește mai veche - hiperplazie a glandei tiroide. Dar unii medici din obișnuință am continua pentru a pune pacientii lor diagnosticati cu hiperplazie tiroidiană.

În general, acești termeni descriu aceeași patologie, atât de frică de ceea ce doctorul a folosit termenul vechi nu este necesară. Principalul lucru este că ați înțeles ce este și asculta toate recomandările expertului.

motive

Fotografia unei femei plângându-se de hiperplazie a glandei tiroideÎn zonele cu un conținut normal de iod, compușii săi intră în organism în principal în trei moduri: prin alimente, apă, aer. cantitate neglijabilă absorbită prin piele. Acest mineral este necesar pentru a hormonilor tiroidieni (T3, T4 si triiodotironina tiroxină). În cazul în care, mediul uman, cantități insuficiente de iod, respectiv, și curge în organism scade. Dacă nu completați deficiențelor de micronutrienți, dimensiunea redusă a glandei tiroide lor incepe sa caute modalitati de a reface stocurile de iod. Cel mai simplu mod - hiperplazia treptată (creștere) în glanda tiroidă. În caz de boală, în care creșterea shchitovidki se datorează lipsei de iod, numite

clasificare

Prin dimensiunea glandei tiroide determină extinderea bolii. Plasate într-o varietate de materiale de pe Internet, puteți găsi o clasificare a cinci grade de creștere a tiroidei. Este o clasificare veche și, în ciuda faptului că poate fi mai informativ, aceasta nu a folosit cea mai mare parte. Cu toate acestea, pentru a informa mai bine cititorii nostri si da-i:

 • 0 ( "zero") element. - glanda tiroidă nu este palpabilă;
 • 1 grad - corp glanda nedetectabile, dar atunci când înghițire poate defini istm;
 • Etapa a 2 - fier detectabil vizibil numai la înghițire;
 • 3 grade - datorită unei creșteri a modificărilor formei gâtului tiroidei;
 • Gradul 4 - a crescut puternic de fier schimbă forma gâtului;
 • 5 grade - gusa dimensiunea este atât de mare încât pune presiune pe organele din apropiere (traheea, esofagul), distrugând astfel funcția lor.

Clasificarea modernă, aprobat de OMS, este format din doar trei grade de creștere a tiroidei:

 • 0 grade - nu hiperplazie sau gușa;
 • 1 grad - glandei tiroide a crescut în dimensiune, dar nu a mai văzut vizual;
 • 2 grade - a crescut glandei tiroide, astfel încât tulpina de gât deja vizibile.

Potrivit „vechi“ Hiperplazia de clasificare a glandei tiroide de 1 grad este considerat o variantă normală în concentrații normale de hormoni tiroidieni. Hiperplazia de 2 grade - aceasta este o versiune extremă a normelor, precum și creșterea în mărime de 3-5 grade considerate patologice.Conform noului rata de absolvire - este 0 grade (zero).

formele hiperplazie

Conform structurii prostatei hipertrofiată a fost izolat în urma hiperplazie forme tiroidiene:

 1. difuz (uniform glanda mărire);
 2. joncțiune (corp tiroidian noduri palpabili reprezentând o acumulare de epiteliului și coloizi mase);
 3. mixt (pe fondul unei creșteri uniforme ale prostatei noduri palpabile).

Cea mai mare preocupare este hiperplazia nodulară a glandei tiroide. În această formă, este necesar să se elimine cancerul, atât de des prescrie o biopsie pentru diagnostic în continuare.Principalele simptome de hiperplazie depind de disfuncție tiroidiană. În unele cazuri, o persoană va simți normală, ea va perturba doar un gât defect cosmetic.

Manifestările clinice ale hiperfuncție a glandei tiroide sunt prezentate în Tabelul №1.

Tabelul 1. Semnele clinice hiperplazie tiroidiană la hiperfuncție
simptomele comuneSchimbarea bruscă de greutate atunci când consumă aceeași cantitate de alimente, sete, transpirație excesivă, menstruație neregulată
simptome oftalmicevedere încețoșată, vedere dublă. Există ochi luciu rare intermitente fisuri extensie palpebrale atunci când se încearcă fixarea privirii pe aproape vizualiza obiecte aproape eliminate (Mobius simptom), descărcarea a pleoapei superioare a irisului atunci când se deplasează ochii de sus în jos (simptom Graefe lui), exoftalmie (globul ocular bombate), pigmentare pielea pleoapelor
pieleTemperatura umedă crescută
mușchiforta musculara redusa
sistemul circulatorTahicardia (bătăi rapide ale inimii), aritmie (bătăi neregulate ale inimii)
sistemul digestivHypercatharsis
sistem nervosCreșterea excitabilitate, iritabilitate. concentrația de Disturbed. Creșterea reflexelor tendinoase. Există un tremur al membrelor.

Simptome specifice hipofuncție - Tabelul №2.

Tabelul 2. Semnele clinice hiperplazie tiroidiană hipofuncție
simptomele comunevorbire lentă, uite indiferentă. Creșterea în greutate. Stare de slăbiciune, oboseală, apatie, somnolență. Tulburări menstruale
sistemul circulatorBradicardie (inima încetinirii)
sângeEvoluția posibilă a anemiei
sistemul digestivinapetență, constipație,
sistem nervostulburări de memorie, scăderea reflexelor tendinoase


Hiperplazia a glandei tiroide la copii, în plus față de toate cele de mai sus, inhibă erupția dinților, creșterea oaselor. forma congenitală hiperplazie duce la cretinism (retard fizic și mental).

tratament

Pentru tratamentul hiperplaziei glandei tiroide, în primul rând, este necesar să se afle cauza sa. Și numai după aceea să înceapă terapia. Cu toate acestea, metodele care vor fi utilizate medic specialist endocrinologie depinde de anumite boli. Pentru a le descrie în acest articol nu are nici un sens. Cu aceste informații puteți găsi pe site-ul nostru web sau alte materiale.

Amintiți-vă că tratamentul trebuie să-l atribuie medicului dumneavoastră. Auto-tratamentul nu este acceptabil.

De asemenea, atunci când o cultură la scară largă, care ar putea afecta pacientului calitatea vieții (dificultăți la înghițire, respirație), este utilizat pentru tratamentul chirurgical. Indicația poate fi, de asemenea, o suspiciune de cancer (forma nodulară atunci când hiperplazie tiroidiană).

profilaxie

În toate cazurile, este mai ușor de a preveni boala decât să-l trateze. Pentru prevenirea hiperplazie tiroidiană în zonele cu iod-săraci, folosind principiul orientării în masă. Acest lucru se realizează prin utilizarea sării iodate, care se adaugă la produsele de larg consum. Această pâine, produse de patiserie. De asemenea, utilizarea independentă de sare îmbogățită în timpul gătitului.

În plus, în anumite perioade de viață (copii, adolescenți, gravide și care alăptează) trebuie să suplimentarea de medicamente care conțin iod, dozare strict prescris de un medic.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Simptomele bolii tiroidiene și ghidurile de tratamentSimptomele bolii tiroidiene și ghidurile de tratament
Informații generale despre gusa nodulara eutiroidieInformații generale despre gusa nodulara eutiroidie
El este responsabil pentru ceea ce TSH-ului (tiroida-stimulator) hormonEl este responsabil pentru ceea ce TSH-ului (tiroida-stimulator) hormon
Care este hiperplazia tiroidăCare este hiperplazia tiroidă
Gusa tiroidăGusa tiroidă
Palparea glandei tiroide sau mâinile pricepute ale medicului-endocrinologul pazi starea ei de…Palparea glandei tiroide sau mâinile pricepute ale medicului-endocrinologul pazi starea ei de…
Am nevoie de tratament gușă eutiroidieAm nevoie de tratament gușă eutiroidie
Ce este nodular gușă coloid?Ce este nodular gușă coloid?
Hormonii tiroidieni: încălcări și încălcăriHormonii tiroidieni: încălcări și încălcări
Tiroxina gratuitTiroxina gratuit
» » Hiperplazia a glandei tiroide si gusa sunt unul și același lucru?

OtTitres.com
Boală Analize Diagnosticare Medicină Preparate Echipament Sănătate Sarcina si nasterea Ethnoscience Răspunsuri la întrebări Miscelaneu