OtTitres.com

Este frica de gușă nodulară tiroidiană

De multe ori noi nu prețuim sănătatea lor, lansarea bolii si intarziere vizitele la medic. Astfel, lansăm o cascadă de modificări în propriul său corp, care se va opri apoi va fi foarte dificil, și poate imposibil. nodal gusa tiroidă

de obicei, foarte puțini oameni iau în serios, nici măcar seama că părea inofensiv nod poate încă ultimul astăzi devenit o ocazie de a vizita biroul oncologi. Ce anume este această boală? Să ne uităm la ea mai în detaliu.

Meet neplăcut

gusa nodulara a glandei tiroidegușă nodulară, trebuie remarcat, nu este o Nosologie independentă, ci mai degrabă un concept clinic colectiv. Acesta include toate bolile însoțite de prezența leziunilor care ocupă spațiu în glanda tiroidă și cu diferențe în structura morfologică a țesuturilor normale ale corpului. Astfel, la nodul zobam includ: noduli coloidale și (nodular difuz) gușă mixte, maligne si benigne tumorale (cancer, folicular adenom tiroidian).
La sexul frumos, această condiție apare în 3-8 ori mai des și sunt adesea combinate cu un efect de masă leziuni de natura diferita a uterului. Cu toate acestea, acest lucru nu exclude posibilitatea de a vizita nodurile din glanda tiroidă la masculi.
Cauzele bolii nu se poate întotdeauna stabili, de regulă, este determinată genetic patologie, și, în plus față de tulburări hormonale și, desigur, factori de mediu, cum ar fi o origine de om, și din cauza lipsei de iod în alimentele consumate.

Clasificarea gusa tiroidian

Clasificarea O.V.Nikolaevym, potrivit care secretă 5 grade gușă (0 grade este norma) a fost propusă în 1955 au fost:

 • 0 - nu shchitovidka determinat;
 • 1 - tiroida nu este vizibil, dar detectabil prin palpare;
 • 2 - tiroida vizualizat timpul inghitirii;
 • 3 - datorită modificărilor vizibile ale gâtului buclei gușă;
 • 4 - gușă vizibil deformează gâtului;
 • 5 - lărgită a glandei tiroide cauzând compresia organelor adiacente.

în timp, Organizația Mondială a Sănătății a simplificat această tehnică și toate identificate crestere de trei grade în tiroidian:

 • 0 Art. - nu gusa.
 • 1 lingura. - dimensiunea prostatei mai mare decât falanga distală a degetului al unui pacient. Gușa nu este vizibil, dar este detectată prin palpare.
 • 2 linguri. - gușă detectat prin palparea și văzută de ochi.

În afară de aceasta, există și alte clasificări, care se bazează pe alte aspecte ale bolii. De exemplu, dependența bolii din zona de reședință a pacientului:

 1. gușă (Boala a apărut la oameni care trăiesc în geoprovintsii, care se caracterizează prin lipsa de oligoelemente, în special iod, apă sau sol).
 2. gusa non-endemice (Boala se dezvoltă într-o persoană care trăiește în zona prosperă în ceea ce privește deficitul de iod).

Există, de asemenea, o clasificare care descrie activitatea funcțională a glandei tiroide, în conformitate cu gusa ei pot fi împărțite în:

 1. thyrotoxic (O secreție a glandei crescute)
 2. eutiroidie (Funcția normală)
 3. hipotiroidie (Secreția de hormoni tiroidieni redus drastic).

În funcție de numărul de noduri, este de remarcat faptul că cultura poate fi împărțită în mononodozny (singur nod) și un multi-nod. Rețineți că nodul solitar este adesea maligne decât multinodular gusa tiroidian.

Simptomele caracteristice gușă nodulară

Simptomele clinice ale gușă nodulară va depinde în întregime de nosologia bolii. Astfel, de exemplu, în cazul în care apariția patologiei este însoțită de o creștere a eliberării de hormoni tiroidieni, se va ajunge la simptomele de hipertiroidie prim-plan. În cazul în care există o funcție redusă a prostatei, clinica se va potrivi imaginea de hipotiroidism. Cu toate acestea, cel mai adesea, arătând gușă nodulară, medicii se confruntă cu o stare de eutiroidie, atunci când cantitatea de hormoni produși de glanda tiroidă, este în limite normale.Într-un fel sau altul, dar principalul simptom în care putem vorbi despre un pacient are tiroida gușă nodulară, va exista întotdeauna prezența cea mai mare parte a educației în acest organism. Nod, indiferent dacă acesta este unul sau mai multe având în structură coloidală, în general, nu provoacă probleme la pacient. Practic, singura plângere a pacienților cu această formă de gușă nodulară - un defect estetic, care este asociat cu apariția de umflături rotunjite pe gât.

Cu toate acestea, în cazul în care la un moment dat nodul începe să se rănească, este un semn sigur că necesitatea de a consulta un medic endocrinolog specialist, deoarece acest simptom poate fi primul clopot, sa raportat că se execută proces oncologic în glanda tiroidă. De asemenea, merită să acorde o atenție la schimbările în tonul vocii și apariția gat inflamat, cositorite la țesuturile periferice ale ganglionilor limfatici din jur.

În cazul în care un nod este enorm, se poate stoarce localizat organe adiacente - traheea și esofagul, împiedicând astfel respirație (în special clinostatism) și înghițirea alimentelor solide.

În căutarea adevărului

Comunicarea cu medicul dumneavoastră începe întotdeauna cu o explicație a plângerilor și anamneza (vârsta, ereditatea, efectuate în expunerea anterioară a întregului corp sau local).Lichidatorii accidentului de la Cernobâl sunt la risc de a dezvolta cancer tiroidian.

Apoi, se deplasează în continuare spre un diagnostic corect, endocrinolog va da direcție la testele de sânge care arată cât de bine a glandei tiroide, si ajuta la determinarea viitoare tactici. În plus față de verificarea nivelului de T3 liber și tiroxină, tirotropină, de asemenea, determinat, de asemenea, cunoscut sub numele de TSH.

Este demn de remarcat faptul că, chiar și o nodulară glanda gusa zhitovidnoy solitar poate duce, în mod independent la producția excesivă de hormoni tiroidieni, reducând astfel cantitatea de TSH în sânge, care răspunde la hormoni tiroidieni pe principiul feedback-ului.

Scăderea TSH poate fi un semn de cancer tiroidian folicular și este o indicație pentru scintigrafie organului afectat.

tiroidă foto ac fin site-ul biopsie

În unele cazuri, o biopsie

În paralel cu testele trebuie efectuate imagistica cu ultrasunete a tiroidei afectate pentru a avea date fiabile cu privire la dimensiunea nodului și de a rezolva problema de numire pe ac fin biopsie aspiratie (FNA) a volumului tiroidian. TAB vă permite să obțineți o imagine cât mai exactă a situației din țesuturile afectate, și pentru a dovedi prezența proceselor maligne sau benigne.
Această metodă de investigare se aplică atunci când sunt identificate noduri al cărui diametru este de 11 mm sau mai mare, dar în cazul în care pacientul are factori de risc identificat, biopsia poate fi efectuată cu o dimensiune mai mică și formare. la gusa multinodulara sunt supuse tiroidian FNA biopsie nu poate fi un singur nod, deoarece fiecare dintre ele are o probabilitate egală de malignitate. Alegerea site-ului pentru biopsie se face pe baza de ultrasunete și a datelor scintigrafice. În primul rând înțepat noduri diferite de cealaltă prin culoare, structura, particulele calcificate de conținut și hormon de activitate. După efectuarea ac de biopsie shchitovidki de mai jos se poate obține următoarele opțiuni rezultă:

 1. probă neinformativ (un motiv pentru re-biopsie cu ultrasunete de orientare);
 2. educație de bună calitate;
 3. rezultat îndoielnic;
 4. malignitate.

După primirea rezultatelor FNA, fără probleme deplină, putem trece la tratamentul gușă nodulară tiroidiană.

opţiuni de vindecare

In tratamentul bolilor discutate, există trei metode clasice de bază.

Prima opțiune - este un tratament medical, care este atribuită numai după detectarea gușii nodulare benigne și include utilizarea diferitelor medicamente de la medicament la analog sintetic iodate tiroxinei uman - levotiroxină. Cu toate acestea, în unele cazuri, necesitatea ca pilula nu este și atunci pacientul este necesară doar periodic (aproximativ o dată la șase luni la un an) pentru a verifica nivelurile de hormoni și să ia investigații cu ultrasunete a glandei tiroide. Acest lucru este necesar pentru a evita malignitate lipsă inițial nod benigne.

Chirurgie asupra glandei tiroideA doua opțiune - o eliminare nod chirurgical, partaja sau în totalitate pe parcursul a glandei tiroide cu ganglionii limfatici adiacente periferice (tiroidectomie totală). Cilindree operațiune complet depinde de rezultatele ac fin aspiratie biopsie, de exemplu, tiroidectomie totală realizată în cazul unei boli maligne confirmate de neoplasme tiroidiene, iar dupa operatie, pacientul este transferat la recepție pe tot parcursul vieții terapia de substituție levotiroxină. Cruțându chirurgie este cel mai adesea efectuate pentru a corecta aspectele estetice ale problemei.

A treia cale de tratament - terapia cu iod radioactiv-131 - deși are avantajele sale față de celălalt, dar efectuate numai pentru nodurile benigne și subdezvoltate în țară.

Este demn de atenție la următoarele: cancerul tiroidian are prognosticul cel mai favorabil dintre toate cazurile de cancer necesită doar un diagnostic in timp util.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Informații generale despre gusa nodulara eutiroidieInformații generale despre gusa nodulara eutiroidie
Întregul adevăr despre nodurile tiroidieneÎntregul adevăr despre nodurile tiroidiene
Simptomele de noduri la nivelul glandei tiroideSimptomele de noduri la nivelul glandei tiroide
Ce este Gușa nodulară tiroidianăCe este Gușa nodulară tiroidiană
Etiologia și patogeneza gușă toxice nodularEtiologia și patogeneza gușă toxice nodular
Atenție! Nod în glanda tiroidăAtenție! Nod în glanda tiroidă
Ce este nodular gușă coloid?Ce este nodular gușă coloid?
Gusa nodulara a glandei tiroideGusa nodulara a glandei tiroide
Noduli tiroidieni hypoechoic: cauzele și strategia de tratamentNoduli tiroidieni hypoechoic: cauzele și strategia de tratament
Calmul dinaintea furtunii, sau ce să se aștepte de la glanda tiroida?Calmul dinaintea furtunii, sau ce să se aștepte de la glanda tiroida?
» » Este frica de gușă nodulară tiroidiană

OtTitres.com
Boală Analize Diagnosticare Medicină Preparate Echipament Sănătate Sarcina si nasterea Ethnoscience Răspunsuri la întrebări Miscelaneu